پیشزمینههایی که کارجویان باید درباره آن تحقیق کنند عبارتند از:
بررسی نام شرکت، سوابق و تاریخ آزمون و مصاحبه
یکی از نخستین اولویتهای کارجویان در این بخش، شناسایی شرکتها و سازمانهایی است که باید برای پذیرش در آنها آزمون دهند. بازخوانی سوابق و تاریخچه شرکت، آشنایی با قوانین و در نهایت بررسی و هماهنگ شدن با معیارها، جزو اصول اولیه کار است.
انتظارات مصاحبه کننده از کارجو
مصاحبهکننده نیز برای آشنایی بیشتر با نحوه کار و عملکرد کارجویان سؤالاتی میپرسد.نخستین پرسش، توصیف کارکردها و نحوه اجرای برنامههای مدیران شرکتهای قبلی است. کارجویان باید تاریخ آغاز فعالیت، آخرین سمت شغلی و روند کار خود را شرح دهند.به یاد داشته باشید، آنچه که در مصاحبه به طور شفاهی میگویید، باید منطبق با رزومه شما باشد.
شغل جدیدتان را چگونه ارزیابی میکنید؟
آیا شغلی که انتخاب کردهاید مطابق با مهارتها و معیارهای شما است؟ آیا واقعاً به ادامه همکاری با شرکت علاقهمند هستید و یا بهدلیل اجبار و نیاز مالی آن را انتخاب کردهاید؟ آینده شغلی خود را چگونه ارزیابی میکنید. چه اهدافی دارید و تا چه اندازهای در برقراری ارتباط با دیگران موفق هستید؟ عملکرد، تواناییها، دانش و در نهایت، خصوصیات شما با سازمان منطبق است؟ارزیابی این بخشها، به خصوصیات و تمایلات هر فرد بستگی دارد. قطعاً هیچکس بهتر از خودتان نمیتواند ملاکها و معیارهای مناسب را برگزیند.
روحیه انتقادپذیری و رقابت خود را در چه سطحی میبینید؟
مصاحبه شغلی-مصاحبه شغلی-انتقادپذیری خصلتی است که کمتر در کارمندان و حتی مدیران بهچشم میخورد. برای هماهنگشدن با معیارهای هر شرکت و سازمانی باید مطابق با الگوهای کاری و رفتاری آنان عمل کنید.نظلام و قوانین هر شرکت، معرف جهتدهی و سیاستهای مدیران آن است. بنابراین در مواجهه با چنین دستورالعملهایی باید سیاست محافظهکارانه و اطاعت را در برنامه کاری خود قرار دهید. اما جو محیط کاری نیز تأثیر زیادی بر نحوه کارکردهای کارمندان دارد. رقابت میان کارمندان اگر به معنای واقعی آن باشد، موجب بهوجودآمدن اتفاقات و نتایج بسیار مطلوبی در اثربخشی و ارتقای سطح کمی و کیفی کار خواهد شد. بنابراین باتوجه به مهارت و دانش خودتان و بهدور از هرگونه حاشیهپردازی، موازی با قوانین و دستورات شرکت، بهکارتان ادامهدهید.
وظایف و انتظارات جدید
مسلماً انتظارات کارفرمای جدید از شما مطابق با کارکردها، سمتها و مسئولیتهای پیشین خواهد بود. حتی در برخی موارد میزان این مسئولیتها نیز افزایش مییابد و تصمیمات ووظایف جدیدی در برنامه کاری شما قرار خواهد گرفت. معمولاً در شروع کار، مدیر برای ارزیابی صحت آموختهها و سطح دانش کارجویان، با ترفندهای مختلف سعی میکند تا آنها را بیازماید، حتی در ابتدا فشار کاری چند برابر میشود تا آستانه تحملپذیری کارجویان تعیین شود. کارجویان نیز باید برای ایجاد یک رابطه پایدار و اعتمادپذیری بیشتر، تلاش کنند. شرح وظایف و کارکردهای قبلی، تا حدودی مدیر جدید را با قابلیتهای شما آشنا میکند. صداقت و حفظ اعتمادبهنفس، بهترین راهبردهای مقابله با چنین پرسشهایی هستند.
مهمترین چالشها و مشکلاتی که با آن مواجه شدید چه مسائلی بودند و برای مقابله با آنها چه راهکاری اندیشیدید؟
پاسخ به این پرسشها، ارزیابی سطح تواناییها و مهارتهای هر فرد است. در واقع طرح این پرسش، نفوذی آشکار به عمق روحیات و شخصیت شما تلقی میشود. نوسانهای اقتصادی، اعتصابهای کارگری، شرایط سخت کاری و در نهایت کمبود بودجه، جزو مهمترین مشکلاتی هستند که مدیران و کارمندان را به چالش میکشند و در این میان، حفظ ارزشها و استفاده ازراهکارهای منطقی، سطح تواناییها، ویژگیها و مدیریت هر فرد را نشان خواهد داد.
دلایل تغییر شغل خود را توضیح دهید؟
مصاحبه شغلی-در آغاز قراردادهای کاری، طرفین موظف و متعهد به اجرای اصولی میشوند که تخطی از آنها موجب بروز اختلاف و کارشکنی در سازمان خواهد شد. ممکن است دلایل زیادی برای این اقدام وجود داشته باشد. اما نباید مسائل شخصی را با مسائل کاری درهمآمیخت. اصلیترین دلایل این بخش عبارتند از: ناکافی بودن حقوق دریافتی، مطابق نبودن شرایط کاری و هماهنگ نبودن اعضا و کارمندان با مدیر، تطابقناپذیری وعدهها با کارکردها و در نهایت محیط و مسافت محل کار،حتی گاهی این تغییر و تحول میتواند جنبههای مثبتی نیز بههمراه داشته باشد، مثلاً ارتقای تحصیلی و شغلی، نیاز به دورههای آموزشی بیشتر و احساس حضوری فعالتر در یک شرکت یا سازمان بزرگتر، همیشه دیدگاه منفی و ناهماهنگی میان کارمندان با مدیر دلیلی برای تغییر شغل نیست،به یاد داشته باشید، همیشه شرایط مطابق با خواستههای شما نخواهد بود، گاهی اوقات وجود موانعی، شرایط ادامه همکاری را بسیار دشوار میکند، شاید اندکی تحمل و تلاش مضاعف بتواند تا حدودی جو را آرامتر کند.
از مدیر و سرپرست خود چه انتظاری داريد؟
يكي از زيركانهترين سبكهايي كه در مصاحبه با آن مواجه ميشويد، روشهاي بازيابي اطلاعات روانشناختي و ارزيابي شخصيتي است. در واقع مصاحبهكننده با طرح اين پرسش، خواستار آگاهي از انتظارات، خصوصيات همكاري درونسازماني و عوامل تاثيرگذار خارجي در روند بهرهوري و توليد شركت است. همانطور كه از مدير خود انتظار داريد تا متناسب با كاركردها و تواناییهای شما پاداش و حقوق مناسبي بدهد، وي نيز چارچوبها و خصوصيات خودش را دارد. برقراري ارتباطي کاملاً هماهنگ و همسو با معيارهاي شركت، نياز به زمان كافي و شناختي دوجانبه دارد.در همين رابطه، ميتوانيد با فعاليت آزمايشي خود در دورههاي سه تا شش ماهه و اجراييكردن طرحها و برنامهها، ضمن برآوردهكردن انتظارات مدير و جلب رضايت وي، تواناییهای خود را بر همگان ثابت كنيد و بدين طريق ماهيت خود را نشان دهيد.
نحوه مصاحبه حضوري و قالب رزومه
نحوه مصاحبه شغلی-حفظ خونسردي و اعتمادبهنفس، اصليترين عامل موفقيت در مصاحبههاي شفاهي است. كافياست با پيشزمينههاي قبلي و مطالعه سؤالات اغلب مصاحبهها، ميزان آگاهي خودتان را افزايش دهيد.بدون حاشيهپردازي و توضيحات اضافي درباره عملكردتان، مهمترين سوابق و افتخارت تحصيلي و شغلي خود را ذكر كنيد. اساسیترین بخش رزومه همان طرح یا قالب نوشتار اولیه است که درواقع رد یا پذیرش هویت شغلی و تحصیلی را تایید میکند. عنوان شغلی که برای خود برمی گزیند؛نشان دهنده جایگاه علمی و میزان مهارت شما خواهد بود. تواناییها، عناوین و سمتهای شغلی و درنهایت سوابق، بیشترین و مؤثرترین امتیاز را در روند تصمیمگیری کارفرما دارند. اما مرحله دوم ارزیابی مهارتها است. تطبیق آنچه که عنوان کردهاید و صحت آنچه که در عمل اجرا خواهید کرد؛ هویت و توانایی واقعی شما را مشخص خواهد کرد.
چگونه یک مصاحبه کاری را هدایت کنیم؟
هدردادن وقت هنگام مصاحبه ممکن است بیش از آنچه ميپندارید به ضررتان باشد. از چارچوبی که پیش رو دارید ميتوانید تکنیکهای مصاحبه را بیاموزید و از اشتباهات استخدام جلوگیری کنید.
در نگاه اول شاید مصاحبه کاری قرار ملاقات خیلی سادهاي به نظر برسد: دست ميدهید، گپ ميزنید، چند سوال ميپرسید و نتایج را مقایسه ميکنید، اما چطور ميتوان کسی را تشخیص داد که مهارتهایش به خوب جلوه کردن در مصاحبه محدود نمیشود؟
جنیس ویتیکر، نویسنده کتابی درباره همین موضوع ميگوید:«برای یک مصاحبه حرفهاي درواقع نیاز به آمادگیهای زیادی هست، خیلیها نميتوانند خودشان را نشان بدهند.»
هزینه استخدام نامناسب خیلی زیاد است و فقط هم شامل دستمزدی که ميپردازید نميشود. هزینه انتخاب، زمان آموزش، مشکلات احتمالی با مشتریان و پیداکردن جایگزین همگی از جمله این موارد هستند. خیلی کارشناسان تخمین ميزنند که هزینه استخدام بد از کل مبلغ دستمزد سالانه نیز بیشتر ميشود.
برای اینکه جلوی چنین تجربههایی را در شرکتتان بگیرید باید برنامهاي برای هدایت مصاحبه داشته باشید. اینجا ميتوانید بیاموزید که چطور سوالها را ساماندهی کرده و فرآیندی ایجاد کنید که بیشترین اطلاعات را درباره داوطلبان بدهد.
دنبال چه هستید
قبل از اینکه دنبال بهترین گزینه بگردید بهتر است زمانی را براي فکرکردن درباره خود کار صرف کنید. کسانی که قبلا این شغل را داشتهاند در نظر گرفته ببینید چه مهارت، دانش و ویژگیهای شخصی داشتهاند که باعث موفقیت یا عدم موفقیتشان شده است. فهرستی از این عوامل تهیه کنید و برسر آن با دیگر همکارانتان به توافق برسید.
جیم سالیوان ريیس گروه مدیریتی گالاکسی که کارش یافتن مدیران توانا است، ميگوید:«مهم است که همگی درباره ویژگیهای مدنظر و اینکه آن پست سازمانی نیازمند چه مهارتهایی است توافق داشته باشند. درغیر این صورت ممکن است هرکس سوالات متفاوتی از داوطلبان بپرسد چون برداشت متفاوتی از آن شغل داشتهاند.»
سوالات درست را بپرسید
وقتی معیارها مشخص شد، ميتوانید سوالات هدف داری بپرسید که از زمان مصاحبه با هرداوطلب به بهترین وجه استفاده شود. تام ترنر که یک مشاور مستقل اهل ونکوور متخصص طراحی سیستمهای گزینش است، ميگوید: او فهرستی از 7 تا 12 معیار تشکیل ميدهد و سپس برای بررسی هرکدام حدودا چهار سوال ميپرسد. دو سوال به شکل ایجابی بیان ميشوند، یعنی از داوطلب ميخواهند درباره کاری که خوب انجام داده است صحبت کند. یک سوال سلبی است، یعنی از داوطلب ميخواهد درباره یکی از اشتباهات یا شکستهایش حرف بزند. سوال آخر هم حکم پشتیبان را دارد درصورتی که داوطلب به یکی از سوالهای بالا جواب ندهد.
برای ایجاد پرسشهای مصاحبه رویکردهای خیلی متفاوتی هست:
- سوالهای واقعیت محور یا کلی: «چند سال در فلان شرکت کار کردهاید؟»
- سوالهای موقعیتی یا فرضی:«مثلا اگر ببینید کسی از شرکت دزدی ميکند چکار ميکنید؟»
- سوالهای استرس زا: «چرا باید شما را استخدام کنیم؟ شما هیچ تجربهاي ندارید.» هدف از این سوالات این است که ببینیم داوطلب چطور به استرس واکنش نشان ميدهد.
- سوالهای رفتاری: مثلا:«درباره پروژهاي که احیانا زمانی شروع کردهاید و با افزایش بهرهوری روبهرو بوده است صحبت کنید.» تئوری پشت سوالات رفتاری این است که عملکرد گذشته نمایانگر خوبی برای عملکرد آتی است. در این حالت به جای پرسیدن سوالات کلی مصاحبهگر از تجربیاتی ميپرسد که منعکسکننده مهارتها هستند. ویتیکر ميگوید: «نمیپرسید آیا کاری کردهاند، بلکه ميپرسید چطور این کار را کردهاند. تقلب یا اغراق در این نوع مصاحبه خیلی خیلی دشوار است.
یک مزیت دیگر مصاحبه رفتاری هم این است که چون جوابها ریشه در تجربیات گذشته دارند ميتوان بررسیشان کرد. اینجا درست همانجایی است که توجه به سوابق اهمیت ميیابد. ترنر ميگوید:«اگر احساس ميکنید که برخی چیزها را تغییر ميدهند یا از خودشان ميسازند ميتوانید از کارفرمای قبلی سوال کنید که آنچه گفتهاند درست است یا خیر. همچنین اگر داوطلب از شکستها حرف نزند ميتوان برای پیداکردنشان به سوابق رجوع کرد.»
بیشتر استخدامکنندگان حرفهاي عمده وقت مصاحبه را به این طور سوالات اختصاص ميدهند چون معلوم شده است که این سوالات عمدتا بهترین نتایج را به همراه دارند.
سالیوان البته یادآوری ميکند که این تکنیک برای مصاحبه با افرادی که فرهنگ متفاوت دارند یا زبان دشواری دارند ممکن است خوب جواب ندهد.
سوالاتی هم هست که اجازه ندارید بپرسید. مثلا سوال درباره نژاد، وزن، مذهب، وضعیت شهروندی، تاهل، فرزندان و معلولیتها و غیره. ویتیکر ميگوید اینها سوالی است که اگر از همه داوطلبها نپرسید نوعی تبعیض پیش ميآید و اگر ارتباط کاملا مستقیمی به شغل نداشته باشد در آن صورت حتما تبعیضآمیز است.
ساختار مصاحبه
کارشناسان معتقدند در صورت امکان بهتر است با هر داوطلب بیش از یک نفر مصاحبه کند. وقتی چند مصاحبهگر داشته باشید ميتوانید سازگاری جوابها را مقایسه کنید.
هرمصاحبه باید ترکیبی شبیه به این داشته باشد:
بخش اول: معرفی
با چند دقیقه گپ زدن استرس را از داوطلب دور کنید. درباره هوا یا ترافیک حرف بزنید (از سوال درباره فرزند و خانواده خودداری کنید.) سوالهای کلی بپرسید و توضیح دهید که فرآیند مصاحبه چطور خواهد بود.
بخش دوم: سوالهای رفتاری
بیشتر وقت مصاحبه باید صرف پرسیدن سوالهای مشخص رفتاری شود آن هم براساس معیارهایی که پیشتر مشخص کردهاید.
بخش سوم: جمعبندی
اجازه بدهید داوطلب از شما سوالاتی بکند. توضیح بدهید که گامهای بعدی چیست و چه وقت دنبال کار را خواهید گرفت. از آمدنشان تشکر کنید و آنها را بدرقه کنید.
افزودن یک آزمون را هم بررسی کنید
می توانید نتایج ارزیابی خودتان را با افزودن سایر روشهای گزینش به روش مصاحبه ارتقا بدهید. آزمون مهارتی یا نوشتن یا ارائه مطلبی توسط داوطلب ميتواند از جمله این روشها باشد.
سیستم امتیازدهی داشته باشید
مصاحبهگرهای مبتدی ممکن است وسوسه شوند که برخورد اول با هر داوطلب را مبنای مقایسه افراد با یکدیگر قرار دهند. به چند دلیل این کار خطرناک است. اولین دلیلاش این است که شما دنبال کسی ميگردید که کار را انجام دهد، نه اینکه دوست صمیمی بعدیتان بشود. اگر نتوانید قبل از مقایسه داوطلبها امتیاز هر داوطلب را در هریک از معیارها مشخص کنید ممکن است کسی را انتخاب کنید که دلنشین است، اما الزاما به درد کارتان نميخورد. شاید هم به دلیل ضعیف بودن همه داوطلبها کسی را انتخاب کنید که بازهم به اندازه کافی بامهارت نیست. ترنر ميگوید برای ارزیابی امتیازها باید یک سطح استاندارد داشته باشید، زیرا گاهی ممکن است برای تکرار نشدن مصاحبهها وسوسه شوید که میان بد و بدتر یکی را انتخاب کنید.
سیستم امتیازدهی موثر به هرداوطلب در هر معیار نمرهاي ميدهد و او را با سطح استاندارد ميسنجد. مثلا ميتوانید بگویید کسی را ميخواهید که دقیقهاي 50 کلمه تایپ کند. البته کمی کردن برخی مهارتها ممکن است دشوار باشد، اما با فکر زیاد بالاخره راهی پیدا ميشود. مثلا برای سنجش توانایی مدیریتی، ميتوانید تعداد شرکتهایی که فرد در آن مدیر بوده است یا تعداد افرادی که زیردست داوطلب کار کردهاند را معیار قرار دهید. تا زمانی که تمام امتیازها و استانداردها مشخص نشده است داوطلبان را باهم مقایسه نکنید. بعد از اتمام فرآیند همه مصاحبهشوندگان ميتوانند برای جمع بندی و مقایسه برآوردها کنار یکدیگر قرار بگیرند.
نکاتی برای موفقیت
- تکالیفتان را انجام دهید: رزومه داوطلبان را پیش از مصاحبه بررسی کنید. سالیوان گاهی جستجوی نام افراد در گوگل را هم پیشنهاد ميکند.
- مودب باشید: از حرکتهای غیرزبانی مثل لبخند و به جلو خم شدن و سرتکان دادن برای استرس زدایی از داوطلب استفاده کنید. هرچه داوطلب راحتتر باشد ارتباط برقرار کردن ساده تر است و اطلاعات مفیدتری نیز ميتوان از او گرفت.
- یادداشت بردارید: بعد از چند مصاحبه خیلی راحت صحبتهای داوطلبان را باهم اشتباه ميکنید. حتما مطالب را یادداشت کنید.
- برای بررسی هرمعیار کل زمان مصاحبه را مدنظر بگیرید: چون سوال خاصی را برای ارزیابی یک عامل خاص پرسیدهاید دلیل نميشود که آن سوال نتواند ویژگیهای دیگر فرد را آشکار سازد.
- زیاد حرف نزنید: ميتوانید افراد را در صحبت به سمت اطلاعات خاصی که ميخواهید هدایت کنید، اما فراموش نکنید این داوطلبان هستند که باید بیشتر وقت را صحبت کنند.
10 قاعده برای موفقیت در مصاحبه شغلی
مثبت اندیش باشید. افراد استخدام كننده (كارفرما) تمایل به شنیدن عذر و بهانه ها یا احساسات بد در مورد یك تجربه منفی را ندارند .این قواعد به جویندگان كار كمك خواهد كرد تا استعدادهای پنهان خود را در فرصتهای استخدامی نشان داده و احتمال موفقیت خود را به حداكثر برسانند :
1. در مورد تجارب و مهارتهایتان به وضوح و با علاقه صحبت كنید. زبان حرفه ای داشته باشید ، اما از اینكه شخصیت تان بطور كامل برملا و روشن شود، هراسان نباشید. به نشانه بی میلی وقفههای كوتاه و مكث نكنید. شما برای هر پاسخ نیاز به چند ثانیه زمان دارید.
2. مثبت اندیش باشید. افراد استخدام كننده (كارفرما) تمایل به شنیدن عذر و بهانه ها یا احساسات بد در مورد یك تجربه منفی را ندارند. اگر آنها در مورد رتبه یا نمره پایین، تغییر ناگهانی شغل یا نقص سابقهتان جویا شدند، حالت دفاعی به خود نگیرید. در عوض توجهتان را به حقایق و واقعیات (خلاصه وار) و آنچه شما از تجربهتان یاد گرفتید، متمركز كنید.
3. آمادگی ارائه مهارتها و تجاربتان را داشته باشید تا وقتی آنها شرح حالی از شغلتان را خواستند، ارائه دهید. موقعیتتان را در ذهن كارفرما بهعنوان فردی با یكسری مهارتها و صفات ویژه، تثبیت كنید. كارفرمایان مسایلی دارند كه نیاز به حل آنها توسط كارمندان با مهارتهای ویژه دارند. در توصیف مناسب صفاتتان مؤثر عمل كنید.
4. قبل از مصاحبه استخدامی اطلاعاتی در مورد شركت یا كار آیندهتان بدست آورید. اطلاعاتی مهم شامل فعالیتهایی كه توسط كارفرما اجرا شده است، ثبات مالی كارفرما چگونه است؟ و چه نوع شغلهایی در ارتباط با كارفرما است ؟تحقیق كنید چگونه می توانید به كارفرما در جریان جستجوی شغلی در مورد آن سازمان و توانایی و پتانسیل شما در آن سازمان كمك كنید. بدانید چگونه می توانید به شركت كمك كنید و سؤالهایی را آماده كنید كه از مصاحبه گر در مورد شركت سؤال كنید.
5. برای مصاحبه زود حاضر شوید. برنامه ریزی كنید كه 10 تا 15 دقیقه قبل از زمان مقرر، به محل مصاحبه برسید. رسیدن خیلی زود، كارفرما را دست و پاچه می كند و شرایط نامطلوب و ناشیانه ای ایجاد می كند. به همان نسبت دیر رسیدن در ابتدا یك تصور بدی به جای می گذارد. شخصاً در مورد زمان و ترتیب مصاحبه سؤال كنید.
6. یك كلاسر (كیف كاغذ) یا دفترچه یادداشت یا لااقل یك دسته كاغذ مرتب شده و تا خورده كه نام كارفرما روی آن نوشته شده باشد، همراه داشته باشید.
7. خلاصه اطلاعات و لیستی از سؤالاتی كه برای پرسش نیاز دارید همراه آورید. لیستی از سؤالاتتان را ارائه دهید كه مطمئن شوند شما اطلاعات مورد نیاز برای تصمیم گیری را جمع آوری كرده اید. نبایستی به خاطر بردن یادداشتها در طی مصاحبه پریشان شوید.
8. آداب معاشرت را رعایت كنید و در گفتگو و محاوره در طی مصاحبه سهمی داشته باشید. خیلی اوقات چگونگی مهارتهای اجتماعی جزء تصمیم گیری آنهاست.
9. بعد از مصاحبه، نام و لقب (عنوان) همه مصاحبه كنندگان،سؤالهای باقیمانده و اطلاعاتی كه كسب كردید را بنویسید. اگر شما مرتباً در حال مصاحبه هستید، این فرایند به شما كمك می كند تا مدام به كارفرمایان توجه كنید و بوضوح تفاصیل را تعریف و بیان كنید.
10. در آخر، مصاحبه را با گفتن لطف سركار زیاد یا مرحمت سركار زیاد یا سپاسگزارم پایان ببرید. كارفرمایان به حركات و اشارات شما در موقع حرف زدن توجه می كنند كه گواهی برای توجه تان به جزئیات و علاقه تان به این شغل است
سوال هایی که نباید در مصاحبه شغلی پرسید :
آشنایی با پرسشهایی که هرگز نباید در مصاحبه شغلی پرسید
احتمال دارد در پایان یک مصاحبه شغلی، مصاحبه کننده از کارجو بپرسد چه پرسشی دارید؟ در این جا استخدام کننده در جستجوی دو موضوع است: اول آنکه؛ مصاحبه کننده میخواهد به کارجو کمک کند تا از شغل و شرکت درک بهتری بیابید، و به آنچه در ذهن دارید و کمتر آشکار است پاسخ دهد، همچنین با انواع پرسشهایی که مطرح میکند میخواهد دید بیشتری به وی بدهد.
احتمال دارد در پایان یک مصاحبه شغلی، مصاحبه کننده از کارجو بپرسد چه پرسشی دارید؟ در این جا استخدام کننده در جستجوی دو موضوع است: اول آنکه؛ مصاحبه کننده میخواهد به کارجو کمک کند تا از شغل و شرکت درک بهتری بیابید، و به آنچه در ذهن دارید و کمتر آشکار است پاسخ دهد، همچنین با انواع پرسشهایی که مطرح میکند میخواهد دید بیشتری به وی بدهد.
پرسشهای اشتباه میتواند تأثیر خوب اولیه را در مصاحبهکننده از بین ببرد. از این رو مهم است پرسشهای سنجیده ای در مورد شغل و سازمان مطرح شود.
در این جا به 10 پرسش اشاره میشود که بایستی از طرح آنها پرهیز شود:
1- شرکت شما چه کاری انجام میدهد؟
کارجو میتواند با کمی تحقیق به پاسخ این پرسش پی ببرد. در حالی که با طرح آن، این طور تلقی میشود که فردی ناپخته، بیانگیزه و تنبل است.
2-شرکت چه مزایایی ارائه میکند؟
در این مرحله نباید در این مورد پرسش شود و قطعاً نباید در مورد جزئیات مزایا از جمله کمکهای پزشکی، پوشش درمانی برای دندانپزشکی، روزهای مرخصی و غیره سؤال شود. زمان این گونه پرسشها هنگامی است که درباره جزئیات شغلی مذاکره میشود. در این مرحله پرسشها بایستی پیرامون خود شغل و سازمان متمرکز باشد.
3-آیا میتوانم ساعت 3 بعدازظهر پنجشنبهها بروم؟
کارجو با شروع این گونه پرسشها و طرح درخواست رفتارهای ویژه، پیش از آنکه حتی شغلی به دست آورد، به کارفرما این گونه القاء خواهد نمود که میخواهد مرتباً استثنائاتی برای خود قائل شود و یا اینکه درخواست کار در ساعات متفاوت و یا روزهای خاص و غیره برای خود دارد. اکنون وقت طرح چنین درخواستهایی نیست. وقتی به شما پیشنهاد کاری شد، آن گاه میتوانید برای آنچه میخواهید مذاکره کنید.
4- آیا تست مواد مخدر میگیرید؟
با طرح این پرسش کارجو، درباره خود ابهاماتی را در ذهن کارفرما مطرح خواهد کرد.
5-میتوانم نقشی در کار و... ایفا کنم؟ (کاری که به درخواست شغلی ارتباطی ندارد)
این سؤال مناسب نیست، زیرا ممکن است درباره فعالیتهای اجتماعی رسانهای آن شرکت، هیجان زده باشید، و یا از رویداد بزرگی که شرکت هر سال برگزار میکند، به هیجان بیاید، اما با توجه به اینکه این موضوعات به درخواست شغلی شما ارتباطی ندارد این گونه وانمود میشود که این رویدادها برای کارفرما نسبت به کاری که در واقع در حال انجام مصاحبه برای آن است،هیجانانگیزتر است.
6- آیا کارکنان از تخفیف در محصول شرکت برخوردار میشوند؟
این مرحله از گفتگو فقط در این خصوص است که آیا کارفرما برای کار در شرکت مناسب است یا نه. از این رو پاسخ به پرسش فوقالذکر بعید است تأثیری داشته باشد.
7-آیا در مورد من از معرفهایی که ذکر شدهاند تحقیق میکنید ؟
اغلب کارفرمایان از معرفها تحقیق میکنند. از این رو طرح این سؤال اینگونه تلقی میشود که کارفرما چیزی برای پنهان کردن دارد.
8-چه مدت برای غذا وقت داده میشود؟
اگر تلقی شود که برای کارجو دور شدن از کار اهمیت بیشتری دارد تا خود شغل، تأثیر بدی از شما به جای میگذارد.
9-چرا باید در این شغل کار کنم؟
اگر کارجو خود نفهمیده است چرا برای مصاحبه حضور یافته است، مصاحبهکننده بعید است که بتواند چنین درکی به او بدهد.
10-مصاحبه مرا چگونه ارزیابی میکنید؟
پاسخ این پرسش برای مصاحبه کننده روشن است، زیرا مصاحبه کننده خوب، برای بررسی گفتگوهای انجام شده، وقت میگذارد، و کارجو را با سایر متقاضیان مقایسه میکند. بنابراین، مصاحبه شغلی را نباید با یک اظهار نابهجا به پایان رساند.
كلام آخر
روند استخدام و آغاز بهكار كارجويان، تا حد زيادي به خودشان و عملکردهای پيشين آنها وابسته است. بهترين و شايستهترين افراد براي انتصاب پستهاي كليدي انتخاب ميشوند. جلب اعتماد مديران، با توجه به مهارت و اعتمادبهنفس افراد، نحوه مديريت كارها و در نهايت شايستگيها و قابليتهاي مختلف در عبور از حوادث غيرمترقبه ارزيابي و تعيين می شود...
نظرات شما عزیزان:
|